waag logo

Waag Society: CORPUS, lezingenserie over anatomie en technologie

6 oktober 20.00 uur:
Anatomie in de kunst

Avond vier was ingeruimd voor de anatomie in de kunst. Opmerkelijk veel kunstenaars voelen zich aangetrokken tot de anatomie. Het blootleggen van onderliggende structuren is zowel de opdracht van de wetenschap als de kunst.

Deze avond werd ingeleid door schrijver/encyclopedist Atte Jongstra. Jongstra is een veelzijdig publicist die moeiteloos van genre wisselt. Hij leidde de avond in en het publiek werd vergast op zijn hoogstpersoonlijke bevindingen omtrent de anatomie van de mens.

Al sinds jaar en dag treedt Fredie Beckmans op als kookperformer, vooral op locatie. In het begin van zijn carrière versloeg hij in de boksring buitenlandse koks met alle middelen die geoorloofd waren. Zijn creaties besloegen onder meer broodje kwal, pinguïn-eieren en lamstestikels met de piemel er nog aan.

Wat velen niet van Beckmans weten is dat hij in vrijwel alle takken van de beeldende kunst actief is en een intense belangstelling voor de anatomie koestert. Zo was hij een van de eerste in Europa met plannen om geplastineerde lichaamsdelen als sleutelhanger te verkopen. Beckmans vertelde over zijn werk en performde als toegift ook, maar zonder voedsel.

Martin Uit den Boogaard liet op de laatste 'Kunstvlaai' de vinger van een bevriende kunstenaar zien waaraan middels twee elektroden en wat elektronica beelden en geluid ontlokt werden. Op de een of andere manier baarde dit minder opzien dan verwacht en waarschijnlijk was dat te danken aan uit den Boogaards laconieke houding. Wie even niet goed uit zijn doppen keek zag niet wat er aan de hand was en wandelde voorbij het nietige vitrinekastje met de macabere inhoud. Uit den Boogaard werkt al jaren met kadavers en vertelde hierover. Tevens toonde hij nieuw werk.